Vanliga frågor om våra Betongmöbler

Hej! Kul att du är intresserad av våra möbler! Här är frågor som vi ofta får av kunder. Vi rekommenderar verkligen att läsa igenom detta innan du köper betongmöbler av oss.

 

Min möbel har blivit skadad under leveransen. Vad ska jag göra?

Betong är ett väldigt hållbart material, men är också känsligt för stötar. Det händer då och då att möbler blir skadade under DHLs hantering. Vi ber er att ha förståelse för detta, och vi försöker självklart lösa situationen så snart vi kan.

Vid leverans av möbeln är det väldigt viktigt att du som kund undersöker emballaget på möbeln noga för skador innan chauffören har åkt. Om du upptäcker skadan på emballaget, meddela detta till chauffören som då kan göra en anteckning om detta i sin handdator. Fota bilder på emballageskadan. Om emballaget är skadat kan du som kund vägra ta emot varan, men det bästa är om du, tillsammans med chauffören undersöker möbeln om det faktiskt är skadat, och inte bara emballaget. Om både emballaget och möbeln är skadad, ta inte emot leveransen, utan be chauffören ta med den tillbaka. Om emballaget är skadat, men du inte märker någon skada på möbeln förrän efter att chauffören har åkt är det sedan lättare att härleda skadan till det skadade emballaget om chauffören gjort en notering, och du får lättare att bevisa att detta är en leveransskada, och inget som du orsakat.

Skulle det vara så att du inte märker någon skada alls förrän du tagit bort emballaget och chauffören har åkt, flytta inte godset och, fota alla skador när möbeln fortfarande står på lastpallen. Det är också viktigt att du anmäler skadan  till oss på Grafitgrå på info@grafitgra.se så snart som möjligt, absolut senast 5 dagar efter leverans. Ange då kontaktuppgifter, ordernummer och foton på leveransskadan. Se om möjligt till att det syns att möbeln fortfarande står kvar på lastpallen. Skador som uppstår efter att möbeln är levererad går ej att reklamera, därför styrker det dig som kund om du inte lyft bort möbeln från lastpallen eller flyttat det någon stans.

Det kan häda att det uppstår små ytsprickor i betongen några dagar efter att du mottagit möbeln. Detta kan bero på att möbeln fått en stöt under leveransen. Då har du förmodligen redan tagit bort möblen från lastpallen och ställt det på plats. Detta är ett dolt fel, och även detta måste meddelas till oss omgående, också det inom 5 dagar efter leveransen för att vi ska hinna anmäla detta till fraktbolaget. Så kolla gärna igenom möbeln noga varje dag så att du upptäcker detta i tid!

 

Det är ett rutnäts-mönster på betongytan. Varför är det så?

Betongskivorna är armerade, alltså har de ett armeringsnät i mitten av skivan. Våra bord är handgjutna, och därför är det omöjligt att få armeringen att lägga sig exakt på millimetern i mitten av skivan. Ibland hamnar armeringsnätet några millimeter närmre ytan, och då bildas ett svagt mönster på betongytan. Väderförhållanden kan avgöra hur mycket detta mönster syns. Klicka här för att se hur det kan se ut. Detta går inte att reklamera.

 

Kanterna på betongskivan är råa och vassa. Kan jag göra något åt det?

Om du önskar göra kanterna lite mjukare kan du sandpappra tills du nått önskat resultat, men på egen risk!

 

Min betongskiva upplevs flammig, varför?

Betongen kan upplevas flammig, och det beror på att vattenmängden i gjutprocessen varierar på olika ställen. Det kan också bero på att betongen har torkat lite olika fort på olika ställen på skivan. Detta är helt normalt och går inte att reklamera.

 

Vad är galvaniserat underrede?

Den Galvaniserade ytan är en ytbehandling av stålet som gör att det tål väta och kan stå ute året om. Det tål betydligt mer än en lackad yta. När behandlingen är nygjord har det Galvaniserat stålet en blank silverton. Med tiden mattas detta ned.

 

Det är små bubblor i betongen, vad beror det på?

All vår betong är handgjuten, så det kommer alltid finnas lite luftbubblor, och det är det vi älskar, att det inte är helt perfekt! Varje skiva är unik!

 

Hjälp, jag har spillt på mitt bord! Vad ska jag göra?

Betong är ett levande material och betongskivorna kommer med tiden att få en patina på grund av väder, användning och matspill som ger karaktär! Men det finns vissa saker du kan göra för att minimera fläckarna. Blötlägg fläcken ordentligt tillsammans med resten av bordet, detta påskyndar processen så att fläcken bleknar.

 

Min möbel som står ute har blivit grönt. Vad ska jag göra?

Det låter som att ditt bord skulle behöva lite rengöring! Skrubba möbeln med såpavatten och spola sedan av med trädgårdsslangen.

 

Vad kan jag göra för att göra betongen mindre mottaglig för fläckar?

Våra betongbord är impregnerade. Denna är beständig och behövs inte göras om igen. Vi rekommenderar att ofta blötlägga betongen, detta gör att betongen blir mättad och fläckar absorberas då inte lika lätt. Detta är särskilt viktigt att göra flera gånger i början innan du börjat använda möbeln. Det finns många olika impregneringar för betong ute på marknaden. Dessa används på egen risk.

 

Betongskivorna på mitt bord levererades omonterade, varför?

På vårt Betongbord 240 levereras inte betongskivorna fastlimmade på underredet. Detta beror på att det är större risk att skivorna skadas under frakten på detta stora bord. Därför får kunden själv limma på skivorna.

Guide:
1. Placera underredet på plats.
2. Montera stödbenet om det önskas. Vi rekommenderar att använda stödbenet främst om bordet står på mjukare underlag, tex trallgolv. Det kan annars uppstå svikt på grund av bordets tyngd. Konstruktionen håller även utan stödbenet.
3. Använd det lim som följer med vid köpet av bordet. Dra en sträng av lim på hela underredet och placera första skivan ovanpå. Dra en sträng lim på skivans kortsida som kommer möta skiva nr 2. Placera den andra skivan på underredet och skjut dem mot den limmade skivan.

 

Jag har ångrat mig och vill skicka tillbaka min möbel. Hur gör jag?

Du som kund får själv beställa en leverans från valfritt fraktbolag tillbaka till oss på Grafitgrå. Du står själv för returfrakten. Leveransadress:
Grafitgrå
Vistakullevägen 1
561 46 Huskvarna
Du får sedan en återbetalning när vi mottagit leveransen.

 

På mitt Betongbord 240 blir det ett litet glapp mellan skivorna. Varför blir det så?

Alla betongskivor är handgjutna och därmed kan det diffa någon millimeter i storlek i vinklarna. Testa att vrida på skivorna innan du limmar fast dem så att du hittar bästa möjliga passform.

 

Det diffar i höjd i skarven mellan betongskivorna på mitt Betongbord 240. Varför?

Detta kan bero på att ditt golv lutar lite grann. Testa att placera möbeltass under ett ben i taget och se om problemet löser sig! Du kan också testa att montera stödbenet du fått med i din leverans.

 

Jag har köpt fler betongmöbler men nyanserna skiftar lite. Varför?

Eftersom alla skivor är handgjutna kan blandningen av betong bli lite olika. Detta går inte att reklamera.

 

Kommer betongen behålla samma färg som vid leverans?

Betongskivan är ljus när den är nygjuten men på grund av väder, vind och matspill kommer betongen mörkna efter tiden och ytan gå från matt till blankare. Matbordet i slutet av videon nedan är många år och tillhör en barnfamilj.